Diagnoosi

 

Fiba... fabri...fibroma..melagia..mikä?   No Fibromyalgia.  Jaa eikö sano mitään?  No ei sanonut mullekaan, mutta onneksi tohtori antoi mukaan pari artikkelia luettavaksi.  Luin niitä kotimatkalla ja valaistuin. Moni asia sai selityksen ja sinnikkäät käsikipuni tavallaan oikeutuksen.  Ei tarvitse enää turhautua itseensä vaikkei saa kipuja poistumaan, koska  en  luultavasti pääse  niistä kokonaan eroon vaikka mitä tekisin.  Helpostusta sentään löytyy mm. liikunnasta kun malttaa harrastaa sitä oikein.

Tämä on tämmöinen määrittelemätön reumasairaus. Eikö ole kiva sana tuo määrittelemätön?  Vähän niinku epämääräinen tai ei oikeestaan oikea sairaus, mutta jotkut kitisee helpommin -sairaus. Minusta tämä on kyllä ihan hyvä sairaus jos joku  pitää valita.  Tämä ei tapa eikä aiheuta pysyviä vaurioita (ainakaan suoraan).  On  toisilla rankempi kuin toisilla, itse olen tässä vaiheessa ainakin sieltä onnekkaammasta päästä.  Aiheuttaa lihaskipuja,  turvotusta, puutumista ja uupumusta. Esimerkiksi. Tämä todellakin selittää viime syksyisen päikkäritiheyden, mutta myös sen ikijumittavan niskan, levottomat jalat ja tunteen, että kroppa on koko ajan ikäänkuin sähköistyneessä tilassa.  Koska se on.

Meillä on nyt tämmöinen tutustumisvaihe menossa.  Olen googlaillut fibromyalgiaa sen verran että osaan jo kirjoittaa sanan ulkomuistista.  Lisäksi olen googlaillut semmoisia sanoja kuin kortisoli, glukokortikoidit ja glukoneogeneesi, sekä perehtynyt erityisesti magnesiumin hyötyihin.   Noudatin tohtorin neuvoa ja pysyin poissa Suomi24 palstoilta (paitsi kerran, mutta sitä virhettä en tee toiste).  Oikeastaan valtavan mielenkiintoista! Kirjastosta varasin kirjat sekä itse taudista että hormonitasapainosta ja kiinnostaisi kovasti perehtyä myös keskushermoston toimintaan enemmän.  Haluan ymmärtää  mitä minussa tapahtuu ja mikä on epävireessä.

Saa nähdä sitten millaiseksi meidän yhteiselo muodostuu, ainakin nyt osaan tulkita monia juttuja ihan eri kantilta ja välttää sellaisia asioita jotka tekee olosta huonomman. Yhdistellä pisteet. Yritän keskittyä positiiviseen olemiseen, mitäpä tätä märehtimään.  Jos alkaa pännimään otan keksin ja teen jotain kivaa.

Kommentit

 1. Lainasitko Kaisa Jaakkolan Hormonitasapainon? Se on hyvä :) kuten muutkin Kaisan kirjat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tai varasin sen :) Vaikutti sellaiselta että minäkin ymmärrän!

   Poista
 2. Jotenkin vissiin sopii meidän geeneihin nää kummalliset diagnoosit, kun sulla on määrittelemätön reumasairaus ja mulla oli vaikeasti määriteltävä masennus :D
  Eihän tuo fibromyalgia toki mikään naurunasia ole, mutta oon iloinen diagnoosista, ettei enää tarvi vain arvailla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillon epämääräiset geenit :D
   Kaikki voi olla naurunasioita, vaikka toisaalta eilen illalla tuli yhtäkkiä sellainen lyhyt lamaannus kun mietin, että vitsi, mun selkä ja niska ja kaikki on tosi kipeät, helpottaakohan ikinä...

   Onneksi se meni ohi. Kummasti vaan nyt väsyttää koko ajan, mietin onko syynä tosiaan nämä pakkaset vai tämän asian käsittely. Epämääräistä on!

   Poista
 3. Kiinnostaisi millä tavalla tuo f tutkitaan. Lukemastani päätellen aika vaikeasti diagnosoitava?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavallaan aika hankala, koska oireita on niin monenlaisia, enkä minäkään osannut yhdistää esim. levottomia jalkoja, katkonaista unta, kipeää niskaa ja selkää tällä tavalla saman asian aiheuttamaksi. Tai yhdistin, mutta oletin että jossain on nyt väliaikainen jumitus tai tulehdustila ja sitten ihmettelin kun mikään ei tuntunutkaan auttavan.

   Tärkeää on sulkea pois muut mahdolliset sairaudet, esim. minun tapauksessani tarkistettiin rannekanavien ahtauman mahdollisuus, tietysti tulehdusarvot ja käsittääkseni kilpirauhasarvot. Nämä tutkittiin työterveyslääkärin toimesta, jonka jälkeen tämän diagnoosin teki erikoislääkäri (fysiatri).
   Asiantuntija en tietysti (vielä ainakaan) ole, mutta esimerkiksi tuon tekstissä olevan linkin takana avataan vähän diagnoosin tekemistä, oleellisia ovat esim. tietyt kipupisteet (isojen lihasten kiinnityspisteet).

   Poista
 4. Tiedän erään naisen saaneen (omien sanojensa mukaan) apua filbromyalgiaansa magneettikoruista :) tosin hän kyllä myös myi niitä :/ :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä itse asiassa sain testata tuollaista magneettikorua reilu vuosi sitten. En tiedä oliko kuviteltua, mutta minulla pahensi oloa. Uskon, että tässä avainasemassa on kyllä sisäinen huolto, niin kehon kuin mielen :)

   Poista
 5. Tsemppiä <3

  Toisaalta hyvä, että tiedät mistä on kyse. Mutta ei oo kyllä kovin kivan kuuloisia oireita :(

  VastaaPoista
 6. Kiitos! Juu, ei ole toisaalta kiva ajatella että tulen ehkä olemaan aina kipeä, mutta toisaalta osaa nyt jotenkin suhtautua. Ja tietää, että esim. se liikkuminen on nyt entistä tärkeämpää!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit