Tee työtä ja rakastaKaunein kirja.  Tuula Karjalaisen Tee työtä ja rakasta  on  laaja opaskierros Tove Janssonin elämään.  Sellainen, jota lukee nautiskellen, eikä vähiten ulkoasun vuoksi.  Kirja käy läpi Toven pitkän, monipuolisen ja häkellyttävän tuotteliaan uran, jonka tyttö aloitti vain 14 -vuotiaana, kertoo teosten taustoista ja liittymäkohdista Toven elämään.  Se kertoo Toven perheestä, opiskelusta, rakkauksista, intohimosta työhön, kaipauksista ja peloista.  Siitä miten kummallisen hankalaa oli saada tunnustusta kotimaassaan.  Vieläkin Tove on suuri suomalainen itsestäänselvyys, se muumien luoja, jonka koko elämäntyö tosiaan ansaitsee tulla tunnetuksi.   

Kaipasin välillä Karjalaisen asialliseen tyyliin hippusta intiimiyttä, jotain syvempää kontaktia Toveen henkilönä, mutta toisaalta koska Tove oli aina hyvin tarkka yksityisyydestään, tyydyn siihen että kaikki ei meille kuulu.   Pidin sitäkin enemmän sellaisista pienistä asioista, joiden kautta koin saavani ehkä kiinni siitä yksityisemmästä Tovesta.  Kuten haaveista muuttaa veljen kanssa Tonga -saarille, perustaa taiteilijasiirtokunta Marokkoon tai muuttaa asuntolaivaan. Tai siitä, että Tuulikin kanssa Tove innostui rakentamaan muumiaiheisia pienoismalleja vaikka oli jossain vaiheessa jo valmis työntämään koko otukset lihamyllyyn.

Kirjan myötä tiedän  Tovesta paljon, mutta haluan tietää vielä enemmän.  Aion lukea ainakin Boel Westinin kirjoittaman elämäkerran sekä Toven aikuisten romaanit (ne muumikirjat onkin jo työn alla) ja haluan ehdottomasti käydä katsomassa Tuula Karjalaisen kuratoiman juhlanäyttelyn Ateneumissa. Ja etsiä sen Viktor Janssonin veistämän patsaan Kaisaniemen puistossa, jonka mallina Tove on ollut.

Sitten haluan muuttaa kesäksi saareen rakentamaan muumiaiheisia pienoismalleja ja kalastamaan.


PS: Pidin kirjasta niin paljon, että raaskin liimata siihen yhden pikkusiskon minulle tekemistä Exlibriksistä.   Tämä on ensimmäinen kerta, vaikka näitä on säilytelty jo pari vuotta laatikossa. Hyvää  juhlavuotta, Tove!

Kommentit

 1. Onneksi on nämä blogit, joista voi lukea kirjoista joita joku muu on lukenut ja joita itse haluaisi lukea, muttei kaikkea vaan ehdi. Riittää, kun lukee siitä, että joku muu on vaikuttunut, inspiroitunut ja liikuttunut.

  Sun vuosisuunnitelmakin oli niin jotenkin sympaattinen.

  VastaaPoista
 2. Hienosti liimattu ex libris! :)

  VastaaPoista
 3. Tessa, joskus sekin riittää, kiva jos voi olla näin hyödyksi.

  Maija, kiitän huomiostasi. Otin vapauden liimata sen keskelle kantta, vaikka virallisesti se kuulemma kuuluisi sijaita kannen vasemmassa yläreunassa. Liberaalimmat exlibriksien omistajat laittavat niitä oikeaan kulmaan, ettei ne jää kansipaperin lipareen alle piiloon. :)

  VastaaPoista
 4. Ja miten hieno se ex libris onkaan! Kirja ja näyttely ovatkin jo jonossani. Harmi vaan, että lopettivat kylältä kirjaston.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kirjavinkistä, täytyypä ottaa jossain vaiheessa lukuun tämäkin! :)

  t. Otsama

  VastaaPoista
 6. Kiitos kirjavinkistä. Muumit on kuuluneet pitkään suosikkikirjoihin ja olisi hienoa saada näkökulmaa Toven sielunmaisemaan.

  VastaaPoista
 7. Otsama, oleppa hyvä, suosittelen :)

  tarushka, löysin muumit itse uudestaan ihan vasta, pitkään meinasi vaivata muumiähky.

  VastaaPoista
 8. Minulla on Westinin Tove-elämäkerta hyllyssä, aion lukea sen tänä vuonna Toven juhlavuoden kunniaksi :) Myös tämä Karjalaisen kirja kiinnostaa hirveästi.

  Upea ExLibris! (Minä haaveilen joskus saavani oman.)

  VastaaPoista
 9. Villasukka kirjahyllyssä, miten tuo Toven juhlavuosi tulikin niin soppelisti omaa muumiheräämistäkin ajatellen?

  Nuo mun exlibrikset on tosi hienot, silläpä en meinaa niitä raaskia liimaillakaan...

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit