Pönttöuunit on ♥

 I'm a lumberjack and I'm ok.

Se oli kivaa leudossa ja sateisessakin talvessa, että ei paljoa palellut.  Meidän talon sähkölaskutkin marras-joulukuulta oli pienempiä kuin viime keväiset, jolloin käytettiin vielä pattereita.  Tänä talvena ei olla alakerran pattereita laitettu päälle ollenkaan,  koska ketään ei huvita maksaa enää melkein viittäsataa euroa kuussa sähköyhtiölle.  Niin että kannetaan puita, ja kun pakkanen paukkuu niin kannetaan kunnolla kans.  Mulla onkin nyt soppelisti aikaa lämmittää joka päivä kaikkia uuneja kun olen käytännössä työtön nämä talvikuukaudet, mikä taas vähentää entisestään haluja maksaa isoja laskuja. Klapikasa hupenee huolestuttavaa vauhtia, mutta mä kannoin nyt vähän tuoretta tavaraa sisälle.  Luulis että nämä pönttiksen kyljessä kuivahtaa polttokelpoisiksi suht nopsaan.  Keittiön uunin ja olkkarin takan vieressä on lisää klapia kuivumassa.  

Meillä on tosiaan alakerrassa kaks (alkuperäistä) pönttöuunia talon päädyissä ja olohuoneessa vielä takka.  Tulevat tarpeeseen.  Sininen pönttis puskee lämpöä viimeistä talvea täällä työhuoneessa, kesällä se päästetään pönttöuunien taivaaseen kuudenkymmenenneljän hyvinpalvellun talven jälkeen.  Täytyy pitää sitten kunnon peijaiset.

Kommentit

 1. Ihana ja mainion värinen! Natsaa tapetin kanssa hyvin. :) Onkohan täällä meillä ollut joskus pönttöuuni... Vai oisko ollu pieni leivinuuni... Meidän talo on vuonna 1927 rakennettu. Nyt olohuoneessa töröttää 80-luvulla laitettu kamaaala takka. Mutta kyllä sekin lämpöä tuo pirttiin paremman puutteessa. Keittiössä sentään vielä palvelee mainio Porin valun Kotiliesi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän olkkarin takka on semmoinen 90-luvun pieni vuolukivitakka, ulkonäkö ei miellytä mutta lämmittää tehokkaasti!
   Yläkertaan haaveilen jotain pikkukaminaa...

   Poista
 2. Kauheaa, raakalaiset, uunin viimeinen talvi...tai, ehkä te vaan olette niitä järkeviä, jotka eivät inhimillistä uuneja, käytätte järkeä, ettekä päästätte toisen kivusta. "Sen" päivän päättäminen ei ole koskaan helppo ratkaisu meille kellekkään, varsinkin, jos on ehtinyt muodostua läheinen suhde.

  Pönttöuunit ovat oikeasti ihan parhaita mahdollisia puulämmitteisessä talossa. Nopeaa, mutta pitkäkestoista lämpöä, eikä ulkonäkökään ole hassumpi. Onneksi niitä tuotetaan uusionakin. Oliko tuon tulevan edesmenneen uunin väri innoittanut tapettivalintaa vai päinvastoin? Kivat ne on! Mekin ollaan jo vuosia pidetty patterit nollassa vaikka lapset silloin konttausikäisinä meinasi jäätyä lattiaan kiinni. Ehkä niistä tuli sittemmin eskimoita, kun paljain jaloin kulkevat vetoisalla lattialla (itse en kykenisi).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuni on jo niin huonossa kunnossa että ei sitä uskalla tämän talven jälkeen käytää, tehokkuuskaan ei ole ihan sitä kuin keittiön pönttiksellä. Uusi halutaan ehdottomasti tilalle!

   Tämä sininen on talon entisen emännän värivalinta, ja mun tapettivalinta sitten ihan sattumalta natsas tähän huoneeseen :)

   Poista
  2. Loistava jatkumo edellisen emännän ja nykyisen värimaailmalla.
   Tottakai se uuni on vanha tai siis käyttökelvottoman vanha, ette kai te sitä nyt muuten vaihtaisi. :) (Kuoria kannattaa kuitenkin yrittää kaupata, jos niissä ei isoja viboja - mutta kyllä kai sä senkin tiesin, kunhan hosun.)

   Poista
 3. Pönttöuunit on symppiksiä. Meillä on kesäkodissa kaksi sellaista, ja mieluusti ottaisin sellaisen tänne cityynkin! Mikäs teidän uunia vaivaa, kun päiviä olette päättämässä?
  Ai että on niin nätti tuo eka kuva!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinisen uunin kunto on huono, ennen meitä edellinen asukas piti tätä huonetta pitkään kylmillään ja siinä on vissiin uuni päässyt jotenkin rapautumaan enemmän kuin tuo keittiön uuni... Turvallisuussyistä siis puretaan, mutta uusi muurataan tilalle. Tai joku muu muuraa. Toivottavasti löytyy joku joka osaa :)

   Poista
 4. Piti ihan kuuklata pönttöuunin purkaminen, kun rupesi kiinnostamaan. Helppoa kuin heinänteko (kuvissa).
  Tuleeko tilalle uusi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvissa näyttää sujuvan, saa nähdä miten meidän käy :) Ehdottomasti halutaan - ja tarvitaan- tilalle uusi!

   Poista
 5. Ihanat kuvat. Mä kyllä taidan olla rakastunut teidän uuniin. Tyynelä-ikävä vaan pahenee :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onhan toi nyt keskimääräistä symppiksempi uuni, että en ihmettele jos vähän rakastuu :)

   Poista
 6. Pönttöuunit on kodin ♥! Meilläkin on kaksi, talon molemmissa päädyissä. Kaksi kertaa päivässä kun lämmittän, niin sähkölaskussa se palkitaan :O) Pönttöuunit on niin parhaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kyllä tässä on huomannut, että ei paljon ole järkeä pattereilla lämmittää: ikkunoiden alla on aina sen verran viileää että ne tohottaisivat nytkin täyttä päätä koko ajan. Tulisijat lämmittää ihanasti eikä viileät nurkat juuri häiritse, ellei halua mennä semmoiseen kököttämään... Onneksi on villasukat! (Vaikka muksut menee kyllä paljain jaloin, hrrr)

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit