Pientä hiomista

 Remonttireiskan smurffikäsi

Syksy hiipii öisin jo tuttavallisesti taloon sisälle ja aamulla huoneissa on viileämpää kuin varpaat varsinaisesti tykkäisivät. Kuistin ovi muistetaan jo vetää kiinni iltaisin ettei vallan shokkia saada kun peiton alta kömmitään alakertaan.  Lämmityskausi siis lähestyy.   

Meillä alakerta lämpenee puilla kahden pönttöuunin ja yhden pienen vuolukivitakan voimalla. Alkuperäiset pönttöuunit purettiin viime syksynä ja vanhoihin kuoriin muurattiin uudet sisukset. Kyllä kannatti.  Uunien toimivuus parani huimasti, etenkin tuhkaluukkujen tekeminen (alkuperäisissä ei niitä ollut) oli hyvä juttu.  Kun paksu tuhkakerros (koska laiskat tuhkien tyhjentäjät)  ei enää pidä hiillosta yllä liian pitkään, saa pellin kiinni hyvissä ajoin eikä lämpö karkaa harakoille.  

Itse asiassa pönttöuunien lämmitysteho parani niin paljon, että sitä pientä vuolukivitakkaa ei taidettu lämmittää kuin muutaman kerran koko talvena.  Säästettiin siis puitakin, hyvä me.

Tämä työhuoneen kaunis ja rohkea sininen pönttis sai muurareilta sen verran kolhua ja naarmua pintaansa, että se on nyt maalattava uudelleen.  Tekniikka on seuraava: ensin hiotaan tuo vanhan mysteerimaalin pinta auki, sitten pesu ja pohjamaaliksi otexia.   Pintamaaliksi tulee Tikkurilan Helmeä, tuntuu olevan ehkä eniten käytetty tähän tarkoitukseen ja tätä suositteli firma itsekin kun otin yhteyttä.  Iso plussa aina siitä, että maalipurkin voi hakea oman kylän Agrista, ei jaksa ajella pitkin maakuntia erikoisaineiden perässä.


Uunin maalaamisen jälkeen voikin keskittyä seuraavaan talon lämmitykseen liittyvään epäkohtaan. Hän näkyykin tuossa ylimmässä kuvassa smurffikäden taustalla.  Nimittäin sen  minkä viime vuonna uusitut uunit lisäsivät lämmitystehoon, taloon tullut ihana koiranpentu lisäsi kulutusta.  Yläkerran ovi nääs on pidettävä visusti kiinni ettei tuo termiitti mene esimerkiksi syömään legoja tai pissaamaan sänkyihin - mikä onkin melkein onnistuttu estämään - mutta samalla estetään alakerran lämpöä pääsemään ylöspäin.   Niinpä yläkerran patterit onkin sitten tehneet tiliä sähköyhtiölle mukavasti.  

Että seuraava lämmitystekninen laite johon investoidaan on vauvaportti vintin oviaukkoon. Päästää läpi lämmön, muttei puolimäyräkoiraa. Suosittelevat vissiin käytettäväksi myös vauvoihin ja vintinportaisiin liittyvissä turvallisuusasioissa, joten meidän talossa tulee sitten kolminkertaiset hyödyt tästäkin hankinnasta! 

Kommentit

Suositut tekstit