Pappa

minä ja pappa ja kissanpennut.

Papalla oli elämää suurempi aivastus.  Se tuli melkein huutamalla: äänekäs HEHHEI!!  Niin että pienempi ihminen pomppasi istuimella ilmaan. Pappa pyyhki nenänsä kankaiseen nenäliinaan joka oli hihansuussa jemmassa, ja sitten juttu jatkui.

Meillä on ollut mainio pappa.  Pappa oli hyväntuulinen, nauravainen ja hassu.  Sillä oli tapana antaa meille siloposkille partaa: otti syliin ja hieroi sänkistä poskea meidän naamaan, mikä sai aikaan kiljahtelua ja hysteeristä naurua.   Herkuillakin se lelli: ihan pienenä rakastin sinappia, ja pappa pursotti sitä tuubista suoraan kielen päälle.  Saatiin myös salmiakkia ja lakupiippuja - mummu taas jakoi pakastimesta ville vallattomia. 

Pienenä kyläiltiin Ruissalossa usein. Jos ei menty koko perheellä niin pappa haki meidät lapset datsunilla mukaan ja sitten ajeltiin mutkittelevaa makkaratietä mummulaan.  Datsunin takalasit olivat kaksiosaiset, ja kolmionmalliset pikkulasit sai auki etupenkkien välissä olevista vivuista - tottakai niitä piti aina väännellä ja sitten istuttiin siskon kanssa nenä ikkunan raossa hengittämässä ulkoilmaa ettei tulisi paha olo.  Perillä odotti joskus kissanpentuja, mutta aina  ainakin sitä salmiakkia ja niin paksua kaakaota kuin kehdattiin tehdä.  Pappa naureskeli vieressä meidän lällylasillisille.

Papalla oli meille aina aikaa, eikä itseään tarvinnut tuntea ylimääräiseksi koskaan.  Aina ehti vähän leikkiä, rallatella tai kertoa pari vitsiä.   Mummu nauroi mukana, teki maailman parasta ruokaa - ja ruisleipää, oih sitä ruisleipää! - sekä lausui välillä runon tai elämän totuuden tai lauloi.  Välillä juostiin pitkin pihaa, välillä makoiltiin olohuoneen ruskealla kokolattiamatolla ja leikittiin legoilla.  Oli hyvä olla.  - Parasta, jos paikalla oli liuta serkkujakin.

Eilen oli papan hautajaiset.  Päivä oli raskas, mutta lämminhenkinen.  Isä ja äiti puhuivat siellä, isä kertoi hauskoja lapsuusmuistoja ja äiti luki kirjoittamansa kauniin kirjeen papalle.   Vanha mies rinnassaan pitkä rivi kiliseviä kunniamerkkejä puhui myös, ja ihan selvästi siitä samasta Martista joka mekin tunnettiin.  Siitä, jolta ei hauskat jutut loppuneet ja johon oli kovin helppo tutustua.

Papasta tulee ensimmäisenä mieleen nauru, virnistys ja syvät iloiset rypyt silmäkulmissa. Sama iloisuuden pilke on isälläkin sekä  kaikilla sedillä ja tädeillä, ja löytyy se meiltä serkuiltakin.  Sellaista pilkettä ei geeniperimä selitä,  se opitaan ottamalla mallia isommilta, eikä se tartu ellei se ole aitoa.

Papan hymy.  Se nousi kasvoille sinnikkäästi silloinkin kun näin papan viimeisen kerran, vaikka kivut olivat jo kovia.   Ajatuskin välillä vähän karkasi, mutta pappa vain virnisti ja sanoi että oottakaas kun minä ehdin kyytiin.   Puristi lujasti kädestä  koko ajan.  Ja me siskon kanssa puristettiin takaisin. 

Vaikka pappaa ei enää ole, on kuitenkin.  Se silmäkulman pilke, kaikki ne naurut ja rakkaat muistot.  

Arvokas perintö minusta. 

Kommentit

 1. En ollutkaan vielä tänään ääneen itkeny <3
  Me koukattiin kotimatkalla Ruissalon kautta ja ihan piti lähtiessä kurkata taakse päin, vilkuttaako joku olohuoneen ikkunasta. Olen varma että vilkuttivat kumpikin, mummu ja pappa.

  VastaaPoista
 2. Ihana teksti <3 Minäkin vollotan täällä kuin pieni lapsi.
  Jos osaisin, kertoisin samalla lailla (tietenkin omin jutuin) tänä keväänä kuolleesta papastani. Papat... <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, papat <3

   Äidin isä kuoli kun olin vuoden vanha, mutta tämä yksi pappa hoiti kyllä kahdenkin osuuden mallikkaasti.
   Olo on niin haikea, mutta samalla kiitollinen. Pappa sai pitkän elämän ja toi iloa lapsenlapsille, niiden lapsille ja vielä niidenkin lapsille.

   Osanotto sinunkin ikävääsi <3

   Poista
 3. Kirjoitit kauniisti!
  Aivastuksesta tuli mieleen oma isäni (ja myös minä, perillisenä). Aivastamme hyvin äänekkäästi. Isä sanoo sitä karjalaiseukon aivastukseksi. En ole ihan varma, että aivastiko oma pappanikin niin.
  Tärkeitä muistoja vaalittavaksi. Voimia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karjalaiseukot ja pohjanmaalaisukot siis aivastaa isosti :)

   Kiitos!

   Poista
 4. Voi mikä pappa - varmasti aina mukana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, niin paljon hauskoja muistoja mitä kertoa omille lapsille eteenpäin...

   Poista
 5. Kaunis muistokirjoitus pappasta♥ Voimia suruunne...oma pappani oli, myös ihana ja lapsirakas ...ehti nähdä vielä tyttärenikin♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.

   Se on lottovoitto, että tämmöinen pappa osuu kohdalle. <3

   Poista
 6. Voi ei, itku ja kylmät väreet tuli, vaikken pappaa tai sinua tunne. Lämmin teksti! Kevyet mullat iäisyyden matkalle <3 Otan osaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.

   Katsoin pappaa vielä arkussa, ja tuli levollinen mieli. Näki että pappa on jo jatkanut matkaa, istuu varmaan ongella jossain... :)

   Poista
 7. Ihana pappa, vaikken tunnekaan <3 Poissa elämästä muttei koskaan sydämestä <3

  VastaaPoista
 8. Ihana pappa sinulla on ollut. Alkoi itkettää itseäkin. Ikävä on varmasti hirmuinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä on kova, mutta samaan aikaan ymmärrän että oli jo aika. Papalla oli lopussa kovin paljon kipuja.

   Poista
 9. Ihana teksti ja kauniita asioita, onneksi muistot jäävät ja sukupolvien ketjussa jatkuvat ne silmäkulman pilkkeet, tietyt tavat ja häivähdykset näistä edesmenneistä rakkaista. Voimia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.

   Täytyy pitää tarinoita elossa, että muistavat sitten jälkipolvetkin.
   Papan omakin pappa oli kuulemma jaksanut lastenlasten kanssa aina istua ongella ja olla toverina,
   että näillä mukavilla papoilla on suvussa pitkät perinteet!

   Poista
 10. Voi damn, mutta niinhän tämä elämä menee että uudelle tekee aina joku tilaa. Osanottoni, onneksi on ne muistot, jotka pysyvät matkassa tuoksuina, ääninä ja niinä pilkahduksina silmäkulmassa.

  VastaaPoista
 11. Ihana kirjoitus!

  (Nyt tuli ikävä omia pappoja. Ja isää. <3 Tuo pilke silmäkulmassa on niin tuttu minullekin...)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit