Kyllä isä osaa

 Kierrätys on päivän sana.

Pönttöuuneja on nyt kuivateltu pari kuukautta lampuilla ja kynttilöillä ja pellit on pidetty jatkuvasti auki. Alkoi tässä tulla kylmäkin, eikä tuhkalaatikoita näy eikä kuulu.  (Ne piti siis tilata erikseen, muurareilla ei ollut tarjota tuhkiksia omasta takaa). Alkoi tässä jo vähän varpaita palella.  Olkkarin takkaa on pidetty lämpimänä, mutta talon päädyissä työhuone ja ruokahuone pysyy kuitenkin melko viileinä ilman pönttöuunien apua.   

Niin että mies askarteli tuhkalootan ihan itse.  On se taitava.  Itse laatikko on vanha, jykevä työkalupakki ja luukun etuosa toimii varsinaisen tehtävänsä lisäksi (ilmaisena) mainostilana. Olkaa hyvät vain, Tikkurila. 

Ai niin, ja ennen kuin kukaan huolestuu, niin tässä vaiheessa poltellaan aivan pieniä testitulia ja vahditaan koko ajan vieressä ettei tuolta mitään karkaa lattialle.  Ja eihän sieltä ole karannut.   

Itse pöttöuunit tuntuvat toimivan loistavasti.  Työhuoneen sininen uuni on aina ollut oikutteleva ja sen ensimmäinen sytytys on joka syksy ollut melkoinen operaatio, mutta nyt alkoi saman tien mukava humina, puut syttyi nopeasti eikä mistään tuprahtanut pienintäkään savupalleroa.  Varmasti itse palaminenkin on nyt puhtaampaa, eikä savupiipuista nouseva savu ole enää semmoista tuomiopäivän tummaa pilveä....  Lisäksi kun uunit tuntuvat nyt lämpiävän nopeammin niin eipä tässä mittään huomautettavaa.  Odotellaan niitä oikeita tuhkalootia, että päästään tositoimiin.

Että jee, tässähän saa varpaat kohta lämpimäksi! 

Kommentit

 1. Loistava! :D

  Ja teillä siis on pönttöuuneissa tuhkalaatikot vai siis rakennettiinko niihin sellaiset? Meillä sellaisia ei ole vaan tuhkat on ihan lapioitava pois. Vielä ei tosin olla takkoja sytytelty (polttopuumme saamme tänne vasta tällä viikolla) - toisaalta tarvettakaan ei ole vielä ollut vaan yksi ilmalämpöpumppu on pöhistellyt lämpöä riittävästi kaikkiin kolmeen kerrokseen. Vain yläkerran makuuhuone on viileähkö, mutta saahan tuo ollakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan ku Strömsöössä! :)

   Vanhoissa uuneissa ei ollut tuhkatilaa erikseen, mutta haluttiin ne tehdä ja samaa suositteli muurarit. Näin hiillos ei jää turhan pitkään kytemään, jolloin pellin saa nopeammin kiinni ja lämpö jää pönttöön sen sijaan että karkaisi piipusta ulos :)

   Vielähän tätä ei ole käytännössä koettu, että lämmittävätkö tehokkaammin kun pellit pidetään nytkin auki, jotta kaikki mahdollisesti jäljellä oleva kosteus pääsisi pois.

   Poista
 2. On ne käteviä!
  Meidänkin iskä tuunasi pizzalapion kattopellistä ja kakkosnelosesta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, no tuo kuulostaa jo itseasiassa ihan minun isältä :D Se teki tänä kesänä pottupesurin porakoneesta ja vessaharjasta (Oli tosin nähnyt idean ilmeisesti niksipirkassa). Oli todella tehokas, joskin hiukkasen arveluttavan näköinen aparaatti...

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit