Mattoja maailmalta

 Kuvat Sukhimatot

Laitan kotia puuskittaisesti. Välillä kuluu pitkiä aikoja niin, että sohva saa olla rauhassa paikoillaan ja joku seinä ehkä ilman tauluja, mutta aina lopulta se iskee: kamala tarve vähän järkätä, piristää, tehdä jotain eri lailla.  On aina yhtä palkitsevaa nähdä koti uudessa asussa, mutta on pari juttua, joiden suhteen en oikein ole koskaan tyytyväinen. Ensinnäkin verhot, joita meillä ei ole (paitsi olohuoneessa on) koska en halua, ja toiseksi matot, joita meillä ei ole tarpeeksi koska en koskaan ikinä löydä tarpeeksi kivoja, oikean kokoisia tai hyvälaatuisia.  

Mutta tokihan sellaisia on, olen nyt nähnyt kuvissa.  Saanen esitellä niistä pari?  


Miten olis paksu pumpsea huopapallomatto?  No kyllä! Meillä täällä vanhassa talossa on ihanat vanhat lautalattiat ja ihanat vanhat vetoisat nurkat, niin kyllä kuulkaa olisi talvella mukava laskea aamuisin varpaat sängyn vierelle villaisten huopapallosten päälle...  Huopa on ihana materiaali, olen ihan fani, olen jopa yhden lopputyön tehnyt huovasta.  Se oli otsikoitu lennokkaasti "Huopa ennen ja nyt", mutta siinä ei ollut sanastakaan huopapallomatoista, koska en tiennyt sellaisia olevan.  

Antakaas kun kerron. Näitä kyseisiä huopapallomattoja valmistetaan Sukhimattojen kahdella työpajalla Nepalissa. (Sana sukhi on muuten nepalia, ja tarkoittaa onnellista).  Nepalista löytyy selvästi aivan ässiä huovuttajahenkilöitä, koska pajoilla pyöritellään päivän aikana tuhansia palleroita mattoja varten. Siis tuhansia! Itse kulutin kokonaisen kurssipäivän yhden litteän seinävaatteen hieromisessa, joten ihan heti en lähtisi mattoa itse työstämään.  Miettikää mikä määrä käsityötä menee yhteen mattoon!  Itseasiassa, ei ole pakko turvautua pelkkään mielikuvitukseen, katsokaa tämä video, jossa kerrotaan huopapallomaton valmistuksesta:  (oikeasti, katsokaa. Saatoin ehkä vaipua hieman hypnoosiin tätä seuratessa)  Nuo villavuoret, värit, näppärät kädet ja pallerokasat... Ihan silkkaa käsityöihmisen aikuisviihdettä. Tässä kohtaa haluaisin jakaa Sukhimatoille pari ilmaista (voitte toki palkita minut ruhtinaallisesti, se on ihan ok) markkinointivinkkiä:
- Huopapallomeri. (!)  Käsityömessuille. Takuulla keräisi valtavat jonot! Aion ehkä uneksiä tästä ensi yönä.
- Ilmainen ämpäri täynnä huopapalloja.  No daa.  Aina ihan hitti, koska ämpäri.  Keräisi jonoon ihan kaikki. 
- Tai ihan vaikka käsityömessuille osasto, jossa pöydällä ämpäri täynnä huopapalloja ja sinne saisi työntää kädet.  Iik! Unelmien täyttymys kaikille, jotka eivät ole kuulleet huopapallomerestä.


Sukhimattojen toimintaidea on yksinkertaisen käytännöllinen: varastoja ei ole, sillä jokainen matto tilataan asiakkaan tarpeen mukaan juuri sen kokoisena ja värisenä kuin halutaan. Tiimit käyvät töihin ja valmis matto kuljetetaan tekijänsä signeerauksella varustettuna uuteen kotiinsa.  Ostajan kannalta mukavaa on, että kun toimitaan ilman välikäsiä ja ylimääräisiä kustannuksia, jää käsityönä tehdyn maton hinta varsin kohtuulliseksi, mutta se mikä sai minut lähtemään pieneen yhteistyöhön Sukhimattojen kanssa, on työntekijöiden reilu kohtelu.  He ansaitsevat selvästi seudun keskipalkkaa enemmän, ja koska työ on joustavaa ja sitä voi osittain tehdä myös kotoa käsin, antaa se mahdollisuuden ansaita myös pienten lasten äideille.   

Kuulostaa aika hyvälle eikö? Sitten vaan valitsemaan täydellistä mattoa. Laitetaanko yksiväristä vai kirjavaa?  Toki jos ei kaipaa huopapalleroita, valinnanvaraa löytyy.  On huopalenkkimattoa, leikatusta huovasta valmistettuja mattoja, trendikkäitä Beni Ouarain -mattoja, Kelim- ja hamppumattoja, värjättyjä vintage-mattoja... Sukhimatoilla työskentelee käsityöläisiä Nepalin lisäksi myös Marokossa, Turkissa ja Intiassa!

Omaan olkkariin ottaisin Turkissa valmistetun tilkkumaton. (Sen palleromaton laittaisin ehdottomasti sängyn viereen!)  Niihin kerätään materiaaliksi vanhoja mattoja, jotka värjätään, leikataan tilkuiksi ja kootaan sitten uudelleen matoksi - jälleen asiakkaan toiveiden mukaan.  Meille tulisi siten 2x3 metriä iloisen kirjavaa tilkkumattoa, tai ehkä keltaista?  Paitsi jos päädyttäis punaiseen, vaikka sininenkin on kyllä tosi kaunis... (Värejä on valittavana neljätoista, että mietippä siinä sitten). Päällevärjätyt matot ovat upean näköisiä, ja kirjavuus olisi lapsi- ja eläinperheessä armeliasta.  Parin vuoden värien hillitsemiskauden jälkeen huomaankin kaipaavani värejä taas.  Kuinkas muutenkaan. 

Mitäs tykkäätte Sukhimatoista?

Huopapalleroiden tiimoilta on Kuplan facebookissa ja instagrammissa arvonnat käynnissä, klikkailkaapa itsenne sinne osallistumaan!

Kommentit

 1. Huopapallomeri!! Loistava idea :)

  Olisipa tosiaan aivan ihana tuommoinen värikäs pallomatto <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän! Oon viime aikoina saanut ihan mahtavia ideoita muutenkin... Kotiäitiys tekee vissiin mielikuvitukselle hyvää.

   Siitä vaan sitten osallistumaan kisoihin niin saatat saada vähän huopapalleroita!

   Poista
 2. Moi Tiina! Tämä teksti kyllä hymyilytti meitä suuresti :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, hyvä hyvä!
   Huomaatkos miten huopapallomeri-idea sai heti kannatusta? ;)

   Poista
  2. Välitän toiveen eteenpäin - lapsille pallomeri, väsyneille äideille huopapallomeri (ja lasi viiniä). Jes.

   Poista
 3. Uuh, taisin juuri pompsahtaa huopapallotaivaaseen... Minäkin haluan huopapallomaton vilukissavarpaideni alle! Olikohan kansalaisopistolla joku huovutuskurssi... Pyörittely kävisi varmasti (huopapallo)terapiasta :) (Huopapallo-sana muuten vilisee silmissä!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, huopapallofanitoveri!
   Pallojen pyörittely on varmasti terapeuttista, mutta saattais tulla meikäläisellä vähän vaihtelevan kokoisia... Kompastuisin siihen mattoon :D

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit