Hernán DiazHernán Diaz (1931-2009) oli Kolumbialainen valokuuvaaja, jonka töitä julkaistiin mm. sellaisissa lehdissä kuin Time, Fortune ja Life.  Kotimaassaan hän kuvasi paljon taiteilijoita ja poliitikkoja, mutta myös Kolumbialaista arkea.  

Ensimmäisen valokuvakirjansa hän julkaisi 1963.  Vuonna 1972 julkaistu Cartagena de Siempre esitteli kuvaajalle hyvin rakasta,  silloin unohdettua siirtomaakaupunkia.  Kirja antoi kaupungille kasvot ja on visuaalinen tallenne palasta historiaa.  Täällä voi katsella lisää kirjan kuvia Cartagenasta.

"Hernán Diazin tavassa kuvata on jotain, joka määrittää häntä enemmän kuin hänen nimensä: se sielukkuus, joka kaunistaa kaiken mitä hän näkee.  Taika joka muuttaa kohteen metafyysiseksi,  todellisen runoudeksi, arkisen ihmeelliseksi..."   Sanoo Gonzalo Arango, kolumbialainen filosofi, journalisti ja kirjailija.

Minä näin nämä kuvat Hietaniemen kirpputorilla -97 ja  hieman kärsineinäkin ne saivat pysähtymään kuin seinään.  Taisin maksaa yhteensä kakskymmentä markkaa, mikä oli sekin aika paljon mun lompakosta, mutta pakkohan taulut oli pelastaa.   Nostettiin ne miehen kanssan Vantaalaisen kämpän seinälle ja eilen nostin tuon ihanan naisen pitkästä aikaa esille olkkariin.  (Ihan melkein mätsää tapetin kuvio tuohon seinän säleikköön). Sitten vasta huomasin merkinnät kuvien alareunassa ja päätin vähän selvittää kenestä on kyse. Google on kyllä mainio. 

Molemmissa on vanhoja kosteustahroja ja kuvien kehystys alkaa rapistumaan, mutta kyllä näissä sitä jotain on edelleen.  Sellaista jonka edessä pysähtyy.

Kommentit

 1. No kyllä! Varsinkin tuo alempi on upea.

  VastaaPoista
 2. No on. Ja nyt kun tiedän vähän kuvaajastakin, niin katselen näitä ihan uusin silmin.

  VastaaPoista
 3. Uuh. Allekirjoitan. Maagisia. Erityisesti muistan ton naisen. Mistä se tieskin ottaa kuvan just ton seinän kohdalla jotta mätsäis teitin tapettiin?! ;D
  Tunnistan kuvaajan työt, mutten muistanut nimeä. Kuten yleensä. Meillä on jossain noita vanhoja lehtiä, saattaa olla joku valokuvakirjakin. Katonkin sillä silmällä ens kerralla ku pengon kellaria.

  VastaaPoista
 4. Pistin kyllä tuon kirjan, missä nuo kuvat on, toivelistalle. Se tulee nyt varmasti jossain vastaan kun tiiän mitä etsiä!

  Joku oli linkannut facebookkiin vauvalehden keskustelun, jonka aiheena oli se miten turha ammatti onkaan valokuvaaja. Koska "kuka vaan osaa kuvata: pää keskelle ja räps!"

  En käynyt lukemassa, mutta mietin millainen ihminen ei näe eroa?

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit