Mystistä

Säästä sähköä- kääri lapset persikkaisiin kutimiin

Meille vaihdettiin joulukuun puolivälissä etäluettava sähkömittari, ja ensimmäinen lasku tuli tänään.  Iso loppusumma oli tiedossa, tulihan tähän samalla myös tasauslasku mukaan.  Se mikä järkytti, oli vuoden 2012 sähkönkulutus, joka oli ihan tolkuton, noussut yli 7000 kWh edellisvuoteen verrattuna!   2011 syksyllä asennettiin taloon uudet ikkunat, joiden olisi pitänyt kaiken järjen mukaan laskea kulutusta, tietenkin.  Mutta näin ei sitten olekaan.  Missä vika?  Lämmityspolitiikka ei ole muuttunut, takoissa on pidetty tulia ja patterit säädetty 18 asteeseen niin kuin ennenkin. Onko meille pesiytynyt joku salainen sähkösyöppö?  Käykö kotitonttu laittamassa vedet valumaan ja laitteet huutamaan aina kun meikäläiset raataa töissä?

Olen kuulkaas melko turhautunut, ei ole kivaa kun ei tajua.  Motivan sivuilta löytyy pitkä lista söhkönsäästösvinkkejä, meillä tulee muuttumaan  ainakin

- Pyykin pesulämpötila 
(Täytyy siis lopettaa hikoileminen, mikä tarkoittaa jumpassa käynnin lopettamista siinä ohella, koska 40 asteinen pesu ei tepsi kunnon hajupöpöihin)
- Vedellä lotraaminen
( Kahden minuutin kylmä suihku per asukas per viikko saa luvan riittää.)
- Virrat pois viihde-elektroniikasta, nollatoleranssi valmiustiloille.
(Heivataan saman tien koko telkkari tienposkeen, kirjahylly on jatkuvasti valmiustilassa eikä vie sähköä.  Toimisi myös hyvänä lisäeristeenä jos sen siirtäisi ulkoseinälle.)
-Paistetaan kinkku yöllä
(tähän asti on aina paistettu illalla, voi meitä piittamattomia tuhlureita.)

Muut vinkit meillä suunilleen olikin jo käytössä.  Toivottavasti näillä saadaan kulutusta edes vähän kuriin. Tai aika paljonkin mieluusti.  Sähködieettivinkit jakoon, miten teillä säästetään?

PS: Ärsyttävin vinkki on tietysti, että hankkikaa energiansäästölamppuja.  Pah, niiden erityisominaisuus on, että ne päsähtävät rikki parissa viikossa siinä missä vanhat kunnon hehkulamput jaksoi paistaa kuukausikaupalla. 

PS2: Pitäiskö raaskia kerätä joulutähdet pois ikkunoista?

Kommentit

 1. Energiansäästölampuissakin taitaa olla eroja. Meikällä on edelleen käytössä sama lamppu, jonka otin mukaani kotoa muuttaessa vuonna 2004 :D Ja kotikotona se ehti olla katossa myös parisen vuotta.

  Ehkä niissäkin pätee se, että vanhat kestivät pitempään. Uudet kun ei ole kestäneet niin pitkään. En tosin muista, milloin täällä olisi viimeksi vaihdettu lamppuja. Silloin muuttaessa varmaan, 1,5 vuotta sitten.

  Itse en henk. koht. usko noiden uusien ikkunoiden paremmuuteen. Ja tämäkin todistaa sen:
  http://rakennusmaailma.fi/vertailut/energiaikkunavertailu

  VastaaPoista
 2. Hui, seuraavaa sähkölaskua odotellessa, meille vaihdettiin muutama viikko sitten se etäluettava sähkömittari.

  Laitan aina yöllä astianpesukoneen päälle ja jos pesukone ei olisi makuuhuoneen seinän takana niin varmaan pesisin pyykkiäkin yöllä. Kuivausrumpua käytän ainoastaan pyyhkeille ja lakanoille. Muusta ei oikein osaa säästää.

  VastaaPoista
 3. Oho, sulla on oikea energialamppujen graalin malja siellä! :D

  Ihan olis mielenkiintoista kuulla teidän lamppujen merkki ja malli, meillä niitä posahtelee ihan jatkuvasti vaikka minkälaisia koittaisi ostaa...

  Meillä nämä uudet ikkunat on ihan selkeästi paremmat, vanhoista kun oli pahimmista paikoista jo osittain lahonneet karmitkin pois. Viime talvi oltiinkin hyvillämme kun kämppä pysyi niin lämpimänä eikä vetoa ollut. Kuviteltiin että kylläpä sitä sähköä nyt säästyy! :)

  VastaaPoista
 4. Anu, kyllä käy elämä talviaikaan jännittäväksi jos ei koskaan tiedä miten suuri lasku on tulossa :)

  Meilläkin on pyykkikone heti makkarin alapuolella, ei sitä linkousta viitsi unien läpi kuunnella...

  Kyllä mä vähän epäilen, että jotain mulla jää huomaamatta tässä meidän huushollissa, on tuossa niin iso ero edellisvuoteen. Tutkimukset jatkuu!

  VastaaPoista
 5. Mulla iski heti paniikki, että syökö se telkkari nyt kaikki teidän sähköt?! :/ Saiskohan jostakin lainaan sellaista mittaria, jonka voi kytkeä sähkölaitteeseen ja se kertoo kulutuksen? Sillä ehkä löytäisi syyllisen, jos kyse on jostakin yksittäisestä laitteesta...

  VastaaPoista
 6. Meillä on toiminut se, että pattereita ei pidetä ollenkaan päällä (no ei meillä muutenkaan ole kuin kolme patteria) ja lämitetään vain puilla. Muuten kyllä käytetään telkkaria, tietokonetta, liettä (silloin kun puuhellaa ei lämmitetä) jne jne ihan normaalisti :)

  Sähkönkulutus on tällaisessa -34 rakennetussa talossa ollut vähän alle 7000kWh vuodessa.

  VastaaPoista
 7. No nyt kun kysyit, niin keittiössä oleva lamppu on merkiltään Finn-Lumor. Dyykkasin sen kolme vuotta sitten ostoskeskuksen roskiksesta, kun eräs nimeltämainitsematon suomalainen huonekaluliike oli loppuunmyyntinsä jälkeen laittanut koko myymättä jääneen varastonsa kaatopaikkajätteeseen (!). En ole näitä nähnyt myynnissä, mutta en ole kyllä katsonutkaan kovin tarkkaan merkkejä. Muista en nyt heti osaa sanoa, pitää pyytää miestä katsomaan, kun olen niin hukkapätkä, että en yletä :D

  Perintölamppu taitaa olla ihan joku Philips tai muu vastaava. Se oli ihan niitä ensimmäisiä Suomessa myytyjä energiansäästölamppuja. Vanhemmilla on maatila, joka siis vie paljon sähköä kaikkine koneineen ja saivat energiansäästölampuilla tiputettua vajaat 2000 euroa vuosittaisesta sähkölaskusta. Sehän noissa vaan on, että ne ovat ongelmajätettä. Alkujaan niiden on tarkoitus ollut olla hajoamattomia, mutta katsos, jos lamput ei mene rikki, ihmiset eivät myöskään osta uusia.

  Nyt kun netistä vilkaisin, niin muutkin ovat kehuneet noita lamppuja. Mutta yleensä noista kannattaa suosiolla maksaa, ne halvimmat räpsyt kannattaa jättää kauppaan. Nythän on tullut myös ledlamppuja, joiden pitäisi syttyä nopeasti ja kestää vielä pitempään. Lienevät vielä hinnoissaan, mutta eiköhän niissäkin tule hiljakseen hinnat alas.

  Eihän ole sähköissä jotai vikaa, joka aiheuttaa jännitepiikkejä ja rikkoo lamppuja?

  VastaaPoista
 8. Maija, no sehän se varmasti onkin ;)
  Telkkari ja kuivausrumpu on ainoat uudet sähkölaitteet, mutta ei niillä tuollaisia kulutuksia saa aikaan kyllä millään.

  Elina, no joo, jos jättäisi sähkölämmitteisestä talosta sähkölämmityksen pois, niin tottahan se säästää, mutta meillä jäisi sitten yläkerta kylmilleen eikä alakertakaan lämpenisi ihan joka nurkasta. Alakertaa on kyllä tänä talvena lämmitetty puilla niin ahkerasti että ne jo loppuu kesken.

  Rouva Vadelma, ah, hajoamaton lamppu, kuulostaa mahtavalta!

  Tarkoituksena onkin ollut tilata paikan päälle mittarimies tarkistamaan kaikki mitä tarkistaa voi, meillä voi hyvinkin olla sähköissä jotain jännittävää.

  VastaaPoista
 9. En tiedä soveltuuko tämä ajatus teille, mutta meillä oli myös ikävä nousu sähkölaskussa, ja luulen, että se johtuu näistä kahdesta seikasta:

  1) Meillä on oltu enemmän kotona ja
  2) Mitä enemmän porukkaa, sitä enemmän sähköä kuluu.

  Kun sinkkutyttösenä asuin yksin kerrostaloasunnissa, paloivat yhden huoneen valot kerrallaan. Ehkä kuuntelin musiikkia tai katsoin telkkaria. Mutta neljän hengen taloudessa (syntisenä lisänä akvaario ja kylmiö, joka ehkä saa lähteä) tapahtuu eri puolilla kämppää, pyykkiä pestään enemmän, kokata pitää säännöllisemmin,...Niitä tähtiäkin oli joulun aikana aiemman yhden sijaan neljä. Kaikki kertautuu!

  Ja tietty sähkön hinta on noussut tasaisesti koko ajan.

  VastaaPoista
 10. Kattavasta listasta taisi jäädä puuttumaan ainoastaan sähkösauna, jos sellainen on - se on käsittääkseni virtasyöppöjen aatelia.

  Kyllä se meilläkin joskus ja jouluna lämmitetään. Mutta hikoilen silloin kyllä ihan jo vaan sähkönkulutusta ajatellessani... :D

  VastaaPoista
 11. Höh!

  Meillä on ihan kaiken merkkisiä energialamppuja, eivätkä posahtele. Tuli vaan mieleen, että miltäs vuosikymmeneltä teidän sähköt on, jos niissä on jotain vikaa ja sen takia lamput rikkoontuu, virtapiikkejä tai jotain..?

  Oliko vuosi 2012 kylmempi kuin 2011?

  Oletteko käyneet talon ulkoseinät läpi, vetääkö jostain? Sellaisella infrapuna(?)mittarilla saa selvitettyä nopsaan, tosin pakkasella tuntee myös ihan käsikopelolla seinää pitkin edetessä jos vetää. Mittareita pystyy lainaamaan jostain, nyt en muista mistä, eiköhän google tiedä.

  Tsemppiä selvityksiin, varmasti syy löytyy kun jaksaa vähän tutkia!

  VastaaPoista
 12. Ehtoisa Emäntä, Porukan määrä on ollut vakio tässä talossa asutut vuodet, ainoastaan nuo lemmikit on lisääntyneet :)

  Pitko, kyllä vain, sähkösauna löytyy ja sitä on lämmitetty ehkä vähän liian usein, nyt ajattelin laittaa sen vähän tarkemmalle käytölle!

  SuperSanna, sähköt uusittiin ennen muuttoa kokonaan, mutta luulen, että niissä on jotain häikkää. Ymmärrän koko asiaa niin heikosti, etten osaa veikkailla mitä, mutta tilasin sen mittarimiehen huomiseksi, eiköhän sitten selviä löytyykö syy sähköistä vai pitääkö vaan katsoa peiliin :)

  VastaaPoista
 13. Sivukommenttina vaan, aivan ihana huivi ja lanka!! Mikä lanka toi oli? On nääs varsin vaikee löytää liukuvärjättyä lankaa jossa liuku olis tolleen vähitellen etenevä...yleensä "liukuvärjätyissä" langoissa se väri vaihtelee monta kertaa ja siellä täällä.

  VastaaPoista
 14. Toi on sitä novitan usvaa, liukuu tosiaan hyvin nätisti :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit